Dr. Orsós Zsuzsanna, egyetemi adjunktus, rákkutató, a Magyar Tudományos Akadémia első roma ösztöndíjasának üzenete: A tanulás fontos? Igen, a legfontosabb!

Az az idő már elmúlt, amikor iskolai végzettség nélkül is meg tudtunk élni a kétkezi munkából. Mert tudom én, hogy a cigány ember erős, és kitartó és még betegség se tudja visszatartani, de ma már gépek dolgoznak az emberek helyett, és ahhoz hogy a gépeket mi irányíthassuk, már kell az iskola. Sokan nem hisznek az iskolában, de ez az egyetlen lehetőség, arra, hogy egyenrangúvá válhassunk, hogy kinyíljanak előttünk az ajtók, hogy ne mi álljunk mindig a sor végén.

Nem mondom, hogy ha elvégzünk egy iskolát, akkor biztosan lesz állásunk, de iskola nélkül, biztos, hogy nem lesz állásunk.

Én is szerettem buliba járni, nekem is voltak haverjaim, de attól, hogy továbbtanultam, nem vesztettem el őket, sőt még új barátokat is szereztem. Az életem jobb lett a tanulás által, nem vagyok kiszolgáltatott és nem kell a legnagyobb hidegben kinti munkát végeznem, mint sok rokonomnak.

Azt szeretném, ha a cigány gyerekek ugyanolyan minőségben élhetnének, ha ők is láthatnák a tengert, ha ők is megcsillanthatnák, azt, amiben ők a legjobbak.